8 Temmuz 2015 Çarşamba

Hitabet


Kitabın Adı: Hitabet
Yazarı: Mehmet Doğru
Yayınevi: Damla Yayınevi
Sayfa Sayısı: 267

"Hitabet, bir düşünceyi, bir ülküyü kendisini dinleyenlere usta bir biçimde iletme ve böylece karşısındakini etkileme sanatıdır."

"Bizi biz kılan konuşma gücümüzdür."

"Evrendeki öbür varlıklardan ayıran yönümüz, konuşma gücümüzdür."

"Konuşma, akıl ve düşünce gücümüzü geliştiren ve verimli hale getiren bir güçtür."

"Toplum hayatının her dalında iyi söz söylemesini, fikirlerini açık ve güzel izah etmesini bilenler, toplumun en önünde yer alabilirler."

"Bir fikrin anlatımı, karşıdaki insanların benimsemesi neticesine ulaştığı zaman en büyük kuvvetini kazanır."

"Bir fikrin benimsetilmesi ise, bu fikrin sevimli ve sempatik hale getirilmesiyle mümkündür. Öyle ki, dinleyiciler konuşmanın etkisini yakından duyabilmeli ve sanki kendi düşünceleriymiş gibi ona sarılmalıdır. Bu sevimli ve sempatik konuşma için anlatılan fikrin bir ruhi kudrei bulunmalıdır."

"Güzel konuşmak ve tesirli söz söylemek, başarının sırrıdır. Konuşmak ve hitabet, kullanmasını bilenler için mükemmel bir silahtır."

"Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimiz bir hadislerinde: -Cennette, içlerinden dışları ve dışlarından içleri görülebilen bri takım köşkler vardır. Allah (C.C.) bunları, güzel ve tatlı konuşan, yemek yediren, oruca devam eden ve geceleyin insanlar uyurken namaz kılan insanlar için hazırlamıştır."

"Hatip veya yazar, çok okuyan, okuduğunu iyi anlayan ve hazmeden kişidir."

"Başarılı hatip, bilgiyi dinleyicilerin kafasında canlandıran hatiptir."

"Konuşma sanatını bilen adam, düşüncelerinin hepsini söylemez; fakat konuştuklarını düşünür de söyler."

Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.), amacı ve inancı konusunda bütün insanlığa örnektir.O'nun maksadı ve amacı, peygamberlik vazifesini, risalet vazifesini en mükemmel şekilde yerine getirmek, insanlara hakkı ve doğruyu göstermektir. Anlattıklarına önce kendisi inanmış, gece gündüz ayıt etmeden, mesai saatleri ve tatil düşünmeden ömrünü bütünüyle bu amaç için harcamıştır."

"Başkalarına hakim olan, ne kuvvetli, ne de gür sestir; hakim olan, kulağa iyi gelen ve çeşitli araştırmalarla tınısı zenginleşen ve kuvvetlenen işlenmiş, eğitilmiş sestir."

"Esas olan zemm-i fail değil, zemm-i fiildir."

"Hayatta başarılı olmak, mutlu olmanın önemli bir unsurudur. İnsanı başarıya götüren faktörlerin başında ise, maksadını muhatabına doğru, etkili ve güzel anlatma gelir. O halde güzel konuşabilme, her insanın ihtiyacıdır."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder