22 Mart 2019 Cuma

Gençlerle Başbaşa



Kitabın adı: Gençlerle Başbaşa 
Yazarı: Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil
Yayın evi: Yağmur Yayınları
Sayfa Sayısı: 95


“İlmin kaynağı zekâ, amelinki ise iradedir.”


“Namusluluk, insan vicdanı ile baş başa kaldığı zaman ona verecek utandırıcı hesabı olmamak demektir.”

“Hayatta muvaffak olmak demek, doğruluğun ve namusluluğun gösterdiği yolda yürümek suretiyle hedefe varmak demektir.”

“Muvaffak olmak ve yükselmek sırf gayretin mevyasıdır; gayret ise iradenin ifadesidir.”

“Karakter (seciye), teşekkül etmiş şahsiyet, terbiye görmüş irade, uyanık bir şuur, fikir ve hareketlerine sahiplik ve prensip adamlığı manasına gelir. Karakterli adam, prensipli ve şahsiyet sahibi, düşünceli ve iradeli adam demektir.”

“Karakterli (seciyeli) insan, hayvani insiyak ve temayüllerin esaretinden kurtulup bu kuvvetleri hayat için birer hizmetkar haline koymuş olan insandır. Karaktersiz “seciyesiz” insan da, hayvani insiyak ve ihtirasların boyunduruğu altında kalmış olan insandır.”

“Kainat; su, ateş, hava ve topraktan ibaret dört eleman “anasırı erbaa” dan teşekkül etmiştir. Kainatın içinde ve onun bir parçası olan insan ise; bu da dört eleman, “ahlatı erbaa” dan oluşmuştur. Bu elemanlar; kan, safra lenf ve sinirdir. Mizaçlarda; demevi, safravi, sevdavi, asabi diye adlandırılır.
Kanlı mizaçlar ekseriya şen ve iyimserdir, canlı, faal ve müteşebbis olur. Çabuk kızar, çabuk yatışır. İyi yüreklidir kin tutmaz, sıcak, cana yakın ve sevimlidir. Safravi mizaçlar ise, soğuk sevimsiz, hain, mürai, fesatçı, fitneci; sevdaviler ise gevşek ve zayıf iradelidir. Asabilere gelince, bunlar da ekseriyetle titiz, kavgacı ve kötümser olurlar.”

“Atinalılarca, gençlerin tahsil ve terbiyesi, jimnastik, musiki, lisan temrinleri ve belagat (iyi konuşma) müsabakaları olmak üzere başlıca üç gruba ayrılırdı. Genç bir Atinalı için iyi bir tahsil, terbiye görmüş olmak, iyi bir jimnastik ve musiki bilmek ve memleketinin atalar mirası olan dilini bütün inceliklerini öğrenmiş olmak demekti.”

“Allah duygusundan ve sevgisinden uzak bir terbiye yalnız fayda ve menfaat düşüncesine dayanır. Fakat din terbiyesi gönüllü, karşılıksız ve ulvidir. Bu terbiye insanı yükseltir, iyiliği ve adaleti, hiçbir menfaat düşüncesine saplanmadan, sevdirir.”

“Verimli çalışabilmenin bedeni, hissi ve akli olmak üzere üç esaslı şartı vardır.”

“Çalışmanın bedeni şartı, sağlık ve sağlamlıktır. Hissi şart, çalışmayı sevmek, akli şartıda çalışmanın usulünü ve yolunu bilmektir.”

“Saadetin şartı; insanın kendi içi ile uyumlu yaşamasıdır. İçinle, işin ve mesleğin uyumlu olsun.”

“Büyük İslam filozofu İbni Sina, dünyaca meşhur olan “Kitabüşşifa”sını, hergün sabah namazından sonra Bağdat’taki bir camiinin büyük bir kandili altında oturarak, kuşluk vaktine kadar, yani takriben iki saat çalışmak suretiyle vücuda getirmiştir. Meşhur İngiliz filozofu Spencer, muazzam eserlerini, günde iki saat çalışarak yazmıştır. Her sene bin, bin iki yüz sahifelik ese veren Fransız edibi Emil Zola’ya bu muvaffakiyetinin sırrını sormuşlar. Hergün yalnız üç saat çalışır ve yazarım demiş.”

“Kişinin kıymeti dilinin altında ve kaleminin ucunda gizlidir.”

“Bil ki insanları en çok kızdıran ve gücendiren, cahilliklerinin yüzlerine vurulmasıdır.”

“İmrenmek yükselmenin şartıdır. Kin ve kıskançlık ise iç ferahlığın, sağlık ve saadetin iki azgın düşmanıdır.”

“Gençlik güzelliğine şans denilen kör kuvvet bile aşıktır.”

“Herkesce beğenilen asıl güzellik, ahlak güzelliğidir. Çünkü ahlakı güzel insan her yaşta güzeldir.”

“Ahlakını güzelleştirmeye daima çalış. Ahlak güzelliği insan için en kıymetli bir servettir.”

“En yakın arkadaşlarınla bile şakaların zarif olsun. Kaba şakadan hayvan bile hoşlanmaz.”

“Hakikati ara ve sev. Hakikat sevgisi, insan için, sevgilerin en yükseğidir.”

“Kusurlarını kendin gör, ta ki onları tamir ve ikmal edebilesin.”

“Hayatta cesur ol. Fakat bil ki cesaret gözü kapalı tehlikeye atılmak değildir.”

“Hayatın ve tutacağın yol hakkında tereddüde ve kararsızlığa düşüp de bir ışık aradığın zaman fikrini ve reyini soracağın kimseyi iyi seç. Düşün ki, isabetsiz bir fikirden hareket ederek verdiğin karardan bütün ömür boyunca pişmanlık duyman mümkündür. Fakat isabetli bir fikirden aldığın ışık da bütün ömrünce yolunu aydınlatır.”




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder