16 Nisan 2019 Salı

İçimden Geçen Şehirler



Kitabın adı: İçimden Geçen Şehirler
Yazarı: Yıldız Ramazanoğlu
Yayın evi: Selis Kitaplar
Sayfa Sayısı: 151

    “Altı üstü orta boy bir kız çocuk almamıza rağmen, hep sahip olmaya, erkekleri nasıl ele geçirebileceğimize dair deneyimler aktaran kadın dergilerine karşılık, nasıl varolacağımız ve kadın insan olarak kendimizi nasıl inşa edebileceğimizle ilgili ilk gençlik sorularımız ateşlemişti. (Woolf’ü kasdederek)”

      “Mesela Charlotte Bronte benim kuşağımı çok heyecanlandırmıştı. Özenle ve süslü yazılmış el yazısı beni Jane Eyre ile yeniden buluşturdu. Bir genç kızın aşkını ince muhasebelerini, vicdan ve ahlak örgüsünü sunuyor bize. Din vahiy almış insanlara hep benzer şeyleri esinliyor demek. Jane’e o kadar angaje olmuştuk ki, kitapta gerilimlerin kaynağı olan tavan arasındaki kaçık kadının neden kaçırıldığını hiç düşünmemiştik bile. Jane’le sabahlara kadar heyecan ve özveri dolu bir yaşamın içinden duygularımızı denetim altına alma alıştırmalarına kendimizi o kadar kaptırmıştık ki, evin esas kadınına zihnimizde yer açacak, onu anlayacak halde değildik doğrusu. Evlenip hanyayı Konya’yı görmeden ne bilsin küçük bir kız hayat ne, tavan arasındaki kadın kim!”

        “Nereden başlarsanız başlayın kent kendini nazlanarak açar.”

     “İnsanlar kente gitmeye karar aldıklarında, gerçekten seçme haklarını mı kullanıyorlar, yoksa karar denilen şey, zorunlu süreçlerin oluşturduğu rüzgarlarla buralara savrulmaktan başka bir şey değil mi?”




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder